Hírek

Magyarország rendezi a 2017. évi modellvitorlás világbajnokságot!

2016.03.01.

Mérföldkő lesz a jövő évi világbajnokság a hazai modellvitorlázás történetében. Világversennyel indul a 2017-es vitorlásszezon, Orfűre fókuszál a nemzetközi modellvitorlázó közösség.

Május első két hetében, 14 napon keresztül, három hajóosztályban, közel száz versenyző részvételével kerül megrendezésre, Orfűn a Pécsi-tavon a modellvitorlás hajók világbajnoksága. A vitorlázás, a modellvitorlás sport és a helyszínül választott Orfű számára is kiemelkedő jelentőségű esemény a világbajnokság. A nemzetközi esemény mérföldkő a hazai kistavas vitorlázás fejlesztési koncepciójában.

A világszervezet döntése után három hónappal, jelentős érdeklődés tapasztalható a VB iránt. Sorra érkeznek a nemzeti szövetségek érdeklődő megkeresései. Német, osztrák, holland, lengyel és kínai érdeklődés is beérkezett a szervezőkhöz, annak ellenére, hogy cirka 14 hónap van hátra az esemény megnyitójáig.

 

Csóka László a világbajnokság főszervezője

Az idei évben három olyan versenyhétvége lesz Orfűn, melyen a világbajnoki résztvevők kipróbálhatják a körülményeket, bevitorlázhatják a tavat és a pályákat. A VB résztvevőket idén májusban, augusztusban és októberben várják a Pécsi-tóra, hogy ki-ki saját időbeosztásának figyelembevételével tapasztalatokat szerezzen a helyszínen.

Jövő év májusában a TenRater (F5-10) hajóosztály versenyeivel kezdődik a világbajnokság, majd a legnépszerűbb osztály, az egyméteres (F5-E) hajók küzdelmeivel folytatódik a program. A Marblehead osztály, mint a modellvitorlázás királykategóriája a rendezvény záróakkordjaként lép színre.

A magyar versenyzők közül a 2016. évi osztályonkénti ranglista első hat helyezettje automatikusan indulási jogot szerez a világbajnokságon. További hazai versenyzők részvételére akkor lesz lehetőség, ha egyes nemzetek nem használják ki a kvótáikat és így szabad helyek maradnak, melyeket a házigazda jogosult feltölteni a ranglista további sorrendjében.

A verseny szervezése januárban elkezdődött. Konkrét stratégia mentén, 18 tagú szervezőbizottság készíti elő a világbajnokságot.

További hírek

Videók

Versenynaptár

Fad Dombori
2018.09.22-23. Fad Dombori
RG OB
2018.10.06-07. Velence
Hungarian IOM Open
2018.10.20-21. Orfű Pécsi tó
MM Nyílt Baranya Bajnokság
2018.10.22. Orfű Pécsi tó
Dér Kupa MM Ranglista Verseny
2018.11.03.
Téli Kupa 2017-18. I. forduló
2018.11.11. Orfű Pécsi tó

Archívum