Hírek

Tókerülő modellvitorlás túraverseny

2011.03.01.

Valamikor gyerekkoromban azért választottam a vitorlázást a kosárlabda helyett, mert nem szerettem futni. Ez bizonyos mértékig be is vált. Kivéve az utolsó évekig. És a helyzet nem javul.

A modellvitorlázásom kezdetén egy ilyen verseny létezett. Az is Rogoznicában. Annak ellenére, hogy jó sokat kellett gyalogolni, szeretem és eddig minden évben ott voltam. Majd megszületett a Lágymányosi-Öböl kerülése, így már egy évben kétszer is futásra kényszerültem. És most itt a harmadik. Április másodikán Orfűn félig körberohanhatjuk a tavat. Azért csak félig, mert a tó körül csak részben készült el a sétáló út.

A Pécsi Modellező Klub rendezésében új szisztémával vágunk neki a távnak. Egyrészt három osztály kerül kijelölésre. 70 cm alatti, 70 és 100 cm közötti és 100 cm fölötti hosszal. Mindhárom osztályba belefér népszerű osztályhajó. A legkisebbe belefér a Micro Magic, a következőben az IOM, a legnagyobba pedig a 10es vagy az M.

A jövő persze nem ez, hanem egy jó (már ha ilyen létezik) elönyszámadásos rendszer kialakítása a modellhajók között. Az osztályok között azért előre boritékolható az eredmény. Kivéve, ha valaki radikális változtatásba kezd és esetleg többtestű hajóval vág neki, vagy a hajóhossz?vitorlázat arányán növeszt, hiszen a felső határ nincs megkötve. Mondjuk ittthon nincs ilyen hajó. Tudomásom szerint. Ennek ellenére az is a cél, hogy a modellezők elkezdjenek fejleszteni egy ilyen tipusú verseny megnyeréséért. Az autópálya elkészültével természetesen az orfűi modellvitorlás élet is felpezsdül.

Három osztály Országos Bajnoksága is ezen a tavon zajlik idén és a Pécsi Modellező Klub mindent megtesz, hogy kedvet csináljon. Például kedvcsinálásból szaladhatunk a tó partján.:-)

További hírek